Evde Donut Nasıl Yapılır?



Selamlar herkese; Bloğuma hoşgeldiniz yeniden:)
Aklımda Mutfak Sevgisi menü başlığım için,  yazmak istediğim bir kaç çeşit tatlı  türleri vardı. Fakat bizim evde  acayip bir Donut hamuru yapma  macerası ayyuk'a çıkınca önceliğim bir zamanlar'ın lokma tatlısı olarak yani benim böyle varsaydığım, şimdilerde çok moda olan, hangi kafeye gitsem gördüğüm , rengarenk süslemelerle  adından sık sık bahsettiren, Donut hanımefendisinin yani bence bir kız olmalı bu kadar süslü olmasından sebeb, bizim mutfak da yerini alıp tadını bakıp çok sevmemiz oldu.  Çocukken,  annemin sık sık lokma tatlısı yaptığı zamanları hatırlıyorum.  7-8 yaşlarında olduğum zamanlar, sokaktan eve gelemediğim, oynamalara doyamadığım, evimizin arkasında ki bahçede kedimle  dolaştığım, okuldan çocukluk arkadaşım Yavuz'un yalandan ders sormak için bizim eve gelip anneme beni sorduğu zamanları hatırlıyorum.  Evimizin karşı tarafındaki orman yandığı gün, telefon kulübesinden itfaiyeyi aradığımı ve ağladığımı hatırlıyorum.  Köşedeki Köşedeki  küçük bakkalımızın  karısının adının Mintax olduğu:)) küçük kardeşimin merdivenden düşüp çenesini yaraladığı ,Tarabya da bir evin önünden kardeşimle  çaldığımız  kırmızı bisikleti  makara yöntemiyle çatı katı arasına çıkarttığımı, elimiz ve yüzümüzün kapkara olup,  sevgili anneciğimin bizi çok fena acayip paparaladığı günü:)))  kendisinin  yumurta fabrikasında vardiyalı çalıştığı günleri hatırlıyorum. Ve onun hep evde olmasını istediğim günleri.  
Ramazan gecelerinde,annemin  bizleri  sıcacık yatağımızdan sahura kaldırıp, nefis yemek kokuları arasında, yemeğimizi yiyip ,  uykuyla uyanıklık arasında gidip geldiğimi hatırlıyorum. Uyku tutmadığında, sabah ezanının o içimi ürperten sesini dinlediğimi hatırlıyorum. 
 Bizim ev her zaman  mis gibi lokma tatısı ve patatesli muska böreği kokardı.  Çocukluk işte, dışardan eve koşarak gelir ve merakla annemin ne pişirdiğini sorardım. Anlattığına göre, aynı şeylerden, aynı yemeklerden  sıkılır,  yeni yapılan bir şeyler varsa heyecanlanarak mutfağa girermişim. Bendeki bu ruh hali hiç ama hiç değişmedi, yaptığım herşey de bir heyecan arama merakım hala güncelliğini koruyor. :))
  Garip olan şey,  yıllar geçsede  heyecan arama radarım   stabil gücünü koruyor,  hiç değişmedi anlayacağınız. Her zaman  yenilenmek  gerek, yoksa hayat bazen çok sıkıcı olabiliyor. Donut hanımefendiyi ,  ilk yediğim zamanı hatırlıyorum;  hamurda  lokma tatlısının lezzetini aldım. Vay çakallar çalmış bizim bildiğimiz lokma tatlısının  tarifini dedim içimden, fakat eşimle birlikte yaparken çok farklı ve çok zahmetli olduğunu görüp, detaylı uğraşınca bu düşüncemin yanlış olduğunu gördüm.   Aşağıda malzemeleri  ve yapılışını görsellerle desteklediğim Donut tarifini   eminim en kısa zamanda sizlerde yapar ve çok seversiniz.  Ben en çok  pudralı Donut'u daha çok sevdim.   Yeni yazımda cheescake' dünyasına hızlı girişimi ve yeni mutfak maceralarımı ayrıca paylaşmak istiyorum. Tabi sunum ve tarifimizden  önce,  nedir bakalım bu Donut'un hikayesi diyerek ?  genel bilgi sulaması yapayım dedim.  Amacım  güzeller güzeli, renklilik sevdası Donut hanımefendinin sahneye çıkıp başrol çalmasına izin vererek,  hafızanız ve kalbinizde yer edinmesine olanak sağlamaktır. 
Sevgiler dostlar,sevgiler sizlere:))
Not: Hamuru büyük ve pofidik yapmaktan çekinmeyin. 

DONUT'UN TARİHÇESİ;  
Donut yüzyıllardır var olan bir lezzet. Arkeologlar bir süre önce Amerika’nın güneybatısındaki kazılarda ortasında delik bulunan taşlaşmış kızarmış kekler buldular. Amerikan yerlilerinin bu donutları nasıl hazırladıkları konusu hala belirsiz olsa da buluntular bize donut tarihi hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Fosil buluntulardan tarif çıkarmak oldukça zor olduğundan ilk donutın nasıl yapıldığı konusu hala tartışmalı.
Donutlar yağlı kek veya “olykoeks” olarak biliniyor ve esasen bunlar Hollandalıların yaptığı tatlı hamur toplarının domuz yağında kızartılması ile yapılan kekler. Bir kaşık hamurun kızgın yağa atılması ile oluşan düzensiz şekilli yağlı toplar bugünün aksine o dönemlerde Noel sezonu boyunca pişiriliyordu. Olykoeks’i Amerika’ya getirenlerin ise Hollandalı hacılar olduğu sanılmaktadır. Donutlar önceden ortasında genellikle elma, kuru ot veya kuru üzüm bulunacak şekilde hazırlanırdı. Ancak bu sırada donutların ortasının pişmesinde sıkıntı yaşanıyordu. Genellikle ortaları hamur kalan donutların ortasına sadece ısıtılması yeterli olan dolgu ile dolduruldu. Fakat sorun hala sabitti; donutın ortası düzgünce nasıl pişirilecekti?
Donutın ortasındaki boşlukla ilgili bir denizci ve annesini konu alan çok popüler ama yarı gerçek bir hikâye var. 1847’de Elizabeth Gregory, New England’da en iyi olykoekleri yapan kişi olarak bilinirmiş. Onun sırrı, keke biraz Hint fıstığı eklemek ve kekin ortasını fındık ya da cevizle doldurmakmış. Hatta yaptığı bu lezzetli keklere bir de özel isim verdi; dough-nuts. Söylenenlere göre Bayan Gregory, bir sabah denizci oğlu Yüzbaşı Hanson Crockett Gregory’i yaptığı doughnutların bulunduğu bir sepet ve daha fazlasını yapmak için verdiği doughnut tarifi ile uzun bir deniz yolculuğuna yollamış. Kaptan Hanson aynı anda hem dümeni hem donutları tutmakta zorlandığı için hamuru dümenin parmaklıklarından birine sokarak bu problemi çözmüş. Bu yeni yöntemden memnun kalan kaptan, aşçısına tüm donutları delikli yapmasını emretmiş. Bir başka söylentiye göre ise kaptan aslında fındıkları sevmiyormuş. Bu sebeple donutlardan fındıkları çıkarmış. Bunu gören geminin aşçısı da diğer donutlardan fındıkları keserek çıkarmış. Böylece donutların ortası delikli hale gelmiş.
Donut, Birinci Dünya Savaşı sırasında zaten bir Amerikan favorisi statüsüne ulaşmıştı. Savaş sırasında genç Amerikalılara minnettar Fransız halkı tarafından kendilerini evde hissetmeleri amacıyla donut servis edilirdi. Kendilerine “Donut Kızlar” diyen bir grup gönüllü kadın, Amerikan askerlerine tatlı şekerlemeler dağıtıyorlardı. Askerler evlerine döndüklerinde de bu lezzetleri aradılar. Kriz sırasında herkesin ortak yiyeceği donuttı, çünkü herkesin alabileceği kadar ucuzdu. Göçmenler Ellis Adası’na ulaştıklarında da onları ilk karşılayan şeyler battaniye ve donut olmuştur. Böylece Amerikan kültürünün tadına ilk defa bakma fırsatı yakalamışlar. Savaş günlerinin anısına Amerika’da haziran ayının ilk cuması Ulusal Donut Günü olarak kutlanır.
1920’lerde donutlar oldukça fazla üretiliyordu. Donutların kahvaltı ile olan ilişkisi ilk olarak tiyatrolarda aperatif olarak dağıtılması ile başladı. New York ve çevresinde artan donut talebi karşısında ilk donut makinesi ortaya çıktı. Rus mülteci Adolph Levitttarafından geliştirilen doughnut makinesi yıllık 25 milyon Dolar kazandırdı. Bu makine bir saatte 80 donut yapabiliyordu. Aç kalabalığın gözleri önünde çalıştırılan donut makinesinin fritözü içinde hamur, altın rengine dönüşüyor daha sonra üzeri şekerlemeler ile kaplanıyordu. Büyüyerek artan popülaritesi sonucu 1934’te Chicago Dünya Fuarı’nda donut, yüzyılın yiyeceği ilan edildi.
1940’lı ve 50’li yıllarda dünyaca ünlü donut markaları ve donut zincirleri oluştu. Kahvenin gelişimi ile birlikte donut da kahvaltı öğesi haline gelmeye başladı. Amerikan popüler kültüründen artık bu yağlı kekleri çıkarmak imkânsız gibiydi. Ancak ne yazık ki, hayal edilebilen her renkte, lezzette ve çeşitlilikteki tatlı donutlar sağlıksız olmakla suçlandı. Tıpkı donutların popülaritesinin 1950’li yıllarda katlanarak büyümesi gibi 1970’lerde de bagel adı verilen donutın süssüz ve şekersiz hali yaygınlaştı. Ancak üzerine krem peynir sürülmüş bagel 450 kalorinin üzerinde iken donut tek başına 300 kalori civarıdır.
Donut, Yahudi kültürü ile de yakından ilgilidir. Mizrachi ve Sefarad Yahudileri arasında “sufganiyot” veya “bimuelo” adıyla bilinen kızartılmış hamur topları binlerce yıldır Hanukkah bayramlarında pişirilmektedir. Yahudiler çoğunlukla tatillerde ve Hanukkahgibi özel günlerde Hanukkah yağı mucizesini hatırlatmak için sembolik olarak kızartılmış yemekler yaparlar. Donut makinesini icat eden Rus asıllı göçmen Levitt de bir Yahudiydi.
Donutın ortası deliksiz, içi; marmelat, çikolata, şampanya, mocha veya likör dolgulu kuzeni “berliner” de bir çeşit Alman pastası. Günümüzde berliner yıl boyu tüketilmektedir, özellikle geleneksel olarak Silvester döneminde ve karnaval tatillerinde yenilmektedir. Çok yaygın bir Alman şakası ise bazı Berlinerleri marmelat yerine hardal ile doldurup kimseye söylemeden servis etmek…
Üzerleri rengârenk kremalar, neşeli şekerlemeler ile kaplı, lezzetli duruşları ile iştah açan donutlarAmerikan polisiye dizilerinde sıkça karşımıza bir kahvaltılık ve atıştırmalık olarak çıkıyor. Amerikan popüler kültürünün simgesi haline gelen donutlar, Türkiye’de de birçok alışveriş merkezinde ve büyük marketlerde satışa sunulmaktadır. Tezgâhların üzerindeki rengârenk, ortası delikli bu yuvarlak halkaları ısıra ısıra yemek gerçekten de büyük bir zevk…

DONUT MALZEMELERİ


*2 tane yumurta

*3 yemek kaşığı dolusu tereyağı

*1 çay kaşığı silme tuz

*Yarım su bardağı şeker

*1 paket instant kuru maya

*1 su bardağı ılık süt

*1 paket vanilya

*Aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak hamur olması lazım )

Kızartmak için
*Sıvı yağ
Süsleme için
*Sütlü çikolata
*Bitter çikolata
*Beyaz çikolata
*Tarçın-tozşeker
*Pudra Şekeri

 Donut Tarifi Yapılışı

Yoğurma kabına un ve tuz karıştırıyoruz.

Süt, şeker ve kuru maya karıştırıp  yarım saat  saat  aktive olmasını bekliyoruz. Aslında biraz şişkin olması için mayalanması gerekiyor. 

Eritilen tereyağ, yumurta, vanilya  ve aktive olan mayayı un ile birleştirip  elimizle yoğuruyoruz.  Kıvamı yumuşak ve ele yapışmaması lazım. Tezgaha ve elinize un serperseniz bu işi kolaylıkla çözebilirsiniz. Hamur cıvık olursa da yine un ilave edebilirsiniz.  Yoğurduğunuz malzemeyi  45 dk  beklemeye alıp mayalandırıyoruz.  Mayalanma süreci bittikten sonra bezelere ayrılır ve merdane yardımıyla açılır. Çember bir nesne ile kesilir ve ya bir bardakta kullanabilirsiniz. Kesildikten sonra, ortası alınır sonra yağlı kağıt üzerine yerleştirilir. Tekrar 30 dk mayalandırılır. Mayalanma süreci bittikten sonra kızgın yağda pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Benmari usulü eritilen çikolataya bandırabilir veya  pudra şekerine daldırabilirsiniz. Ayrıca toz şekerine karıştırılmış tarçınlı  malzemeyle'de süsleyebilirsiniz. 





Mayalanma süreci




Kızarma















Donut yastıklar


Yorum Gönder

Rüzgarlar ve Işıklar Şehri Bakü… Yoldayız-1.GÜN BAKÜ

Selam, aybalam dostlar ; Azerbaycan tatilimizi ve gezi izlenimlerimizi yazdığım bu yayınımıza hoşgeldiniz:) Paldır küldür karar ver...

Günün Resmi

Günün Resmi
Amerika Hayalim