2017-09-08

# cheescake # cheescakeçeşitleri

Cheescake Dünyam.

 Merhabalar; 
Nerden geldi aklına cheescake yapmak?  derseniz, benim böyle dönem dönem garip huylarım olabiliyor. Örneğin kafama bir şey koyduysam, onu detaylı olarak öğrenmek isterim hemde öyle zamana felan yayarak değil, tam teşekküllü, savaşa giden asker edasında, toplarım  tüfek, tabya, sırtlarım tüm nevaleyi omuzuma. Biraz düşe  biraz kalka  giderek, ham olmaktan, pişme yollarına doğru:) Resim sergilerine nasıl aşıksam, aynı şey mutfak için de geçerli bayılıyorum mutfak da  zaman geçirmeye, pişirmeye, yedirmeye, farklı şeyler denemeye:))  Fakat  bu ara rejim olayları sebebiyle biraz ara verdim galiba yeni tadlara:) Sağlıklı yemekler uğruna, zavallım pastalar, börekler, donutlar'dan oldum a dostlar çok üzgünüm, akşamları tv karşısında hüzün ve ağlama serenomilerim var benim:))   
Sevdiğim lezzetlerdeki yazı turlarımı bir an önce bitireyim de  artık,
gezi, yemek derken moda dünyasına doğru hızlı bir yol alalım. Eminim bunca zaman biriktirdiğim, esinlendiğim sevdiğim şeyleri sizlerde çok seveceksiniz.  Özellikle tasarım yaparken ilham alırım, mutlaka bununla bir şeyler yaparım dediğim o kadar çok veri birikmiş ki bilgisayarımda görseniz  korkar kaçarsınız valla. Ama şimdi o güzelim  özel tasarımlar, farklı marjinal kıyafetler sonunda hakkettiği, değer göreceği yere yani Madame Savon Günce evine gelip, sonsuza dek bu sayfalarda  bizlerle beraber yaşayabilirler. :)) Film ve kitap yorumlarıma hiç girmiyorum bile onların da zamanı var elbet:))  Yazlık, kışlık, spor, outdoor, tasarımlara yönelik elimdeki avucumda biriktirdiğim güzellikleri de önümüz sonbahar kış, artık paylaşma zamanıdır diyerek, yolumuza mutfak'da kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bizim evde kek pişecekse, her türlüsü denenir,  o iş kolaydır bendedir:)) üzümlü, elmalı, marmelatlı, turtalı allah ne verdiyse:) Yok aman efendim o bir cheescake asilzadesiyse işin rengi burda değişiyor efem:)) hemde ne değişmek, 
Öncelikle kekin kalıbı evde mi yapılmalı ? hazır olanlar makbulmu? A.101, ve Bim'den de cheescake aldım, gayet güzel çıktı bu arada.. yumuşaklığı aroması, lezzeti nasıl olmalı?  Üstüne koyduğumuz  sos ne kadar suyla seyreltilmeli? olmadı hangi sos, hangi meyve tercih edilmeli? gibi bir sürü kafa karıştırıcı soru çıkıyor karşınıza. Üzerine döktüğünüz sosun rengi, kalınlığı, şeffaflığı önmeli bence:)) İllaki herkesin damak tadı farklı,  kimi illa limon derken kimi franbuazdan şaşmam diyor. Ha birde bunu yapınca kalabalık bir şekilde tüketilmesi kilo açısından çok büyük bir önem arzediyor:))
Bazı küçük dükkanlarda görüyorum , küçük kek kalıplarında yapılmış olarak,  bence müthiş bir fikir hem hızlı  bayatlamaz, hemde sabahın erken saatlerinde  kendini tutamayıp yemek isteyenler için tadına parça parça bakmanız için ideal form, biraz daha bu rejimi yazarsam zaten bu keki de yapmayacaksınız gibi geliyor bana:)) 
Benim gibi , herşeyini kendi yapma taraftarı bir huya sahipseniz, ambalaj tasarımları ve kutulara hayran hayran bakıp, mutlaka evinizde bir kaç tane kutu  alıp biriktiriyorsanız, özellikle şu boyama yapılabilen teneke kutulardır onlar. Güzel bir ambalaj ve hediye paketiyle de sevdiklerinize misafirliğe giderken, kendi el yapımı, el emeği cheescake'nizi götürebilirsiniz. Yılbaşı ve doğumgünleri bu hediye kutuları için ideal bence:)) Geçenlerde Ikea alt katta gördüm, kurabiye kutuları vardı, onları da kullanabilirsiniz böyle günler için.

Antik Yunan Cheescake Tarihçesi

Kelime anlamı “peynirli kek” olan cheesecake, dünya mutfağı için yeni bir lezzet değildir. Öyle ki, tarihi Antik Yunan’a kadar dayanır. M.Ö. 776’da ilk Olimpiyat oyunlarında atletlere minik cheesecake’ler verilirmiş. Roma İmparatorluğu’nun Yunanistan’ı işgaliyle beraber, tatlının tarifi de Romalılara geçmiş. Buradan da tüm Avrupa’ya
 yayılma imkânı bulmuş ve Avrupa’dan Amerika’ya göç eden göçmenlerle de tarif Amerika kıtasına taşınmış.  Cheesecake neredeyse tüm dünyada yaygın bulunan ve sevilen bir tatlıdır. 
Birçok kaynak bu nefis pastanın ana vatanının ABD olduğunu söylese de,  
 aslında antik yunan dönemine dayanan bir tarihçesi bulunuyor.
İlk “cheesecake” benzeri pastaların Yunanistan’ın Sisam adasında yapılmış olabileceğine dair
 arkeolojik kanıtlar bulunmuştur.  Arkeologlar, MÖ 2.000 dolaylarında kullanıldığı düşünülen 
peynir pişirme kalıplarına rastlanmıştır.  Bu kadar eski arkeolojik kalıntıların tam olarak hangi  amaçla kullanıldığını söylemek mümkün olmasa da, M.Ö. 776 yılında ilk Olimpiyat oyunları sırasında sporculara enerji vermek için sunulan bir tatlı olduğu kanıtlanmıştır. Buna ek olarak, aynı dönemlerde düğün pastası olarak da sunulduğuna dair bulgulara rastlanmıştır.

Yazar Athenaeus MS 230 yılında ilk Yunan cheesecake tarifini yazıya dökmüştür.  Bugün bildiğimiz cheesecakelerin atası kabul edilen bu antik tarif,  temel malzemelerin (un,  katı peynir, bal) harmanlanıp sertleşinceye kadar ateşte pişirilmesini anlatmıştır. Romalılar Yunanistan’ı fethettiği zaman, cheesecake tarifini de sahiplenerek geliştirmişler ve adına Libuma demişlerdir. Roma imparatorluğunun git gide büyümesi, bu tarifin diğer Avrupa ülkelerine yayılmasını ve zaman içerisinde çeşitli kültürlere ait farklı tarifler oluşmasına yol açmıştır.Günümüzde ise cheesecake tarifleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterecek şekilde değişmiştir. Cheesecake’ler, yapımında kullanılan malzemelere ve üzerine dökülen soslara göre de oldukça farklılık gösterir ama değiştirilemeyecek tek bir malzeme vardır, o da peynirdir.  
Peynir, Türk mutfağında genellikle kahvaltıda, ana yemeklerin ve atıştırmalıkların hazırlanmasında kullanılır. Bir tatlı içinde peynir kullanmak ise bazı yöresel tatlarda görülse de genellikle alışık olunan bir uygulama değildir.Ama dünyada da hızla yayılan bir lezzet olan Cheesecake, Türkiye’de de artık pastanelerde, kafelerde ve restoranlarda tercih edilir hâle geldi. 

New York stili cheesecake’in tarihçesi 

New York stili cheesecake’in en önemli özelliği en temel malzemelerle yapılıyor olmasıdır. Sadece krem peynir, krema, yumurta ve şekerden yapılan ve sossuz olarak servis edilen New York stili cheesecake, herkesin aklında aynı görüntüyü canlandırır. New Yorklulara göre cheesecake’in yenilebileceği en iyi yer New York’tur. Hatta bu iddiayı şu noktaya kadar ilerletirler; “bir cheesecake eğer New York’ta yenilirse tam bir cheesecake olur.”  Cheesecake, New York’ta 1900’lerin başında popüler hâle gelmiştir. 49th Street’teki efsanevi Turf Restaurant’ın  sahibi Arnold Reuben, krem peynirli cheesecake’in ilk tarifinin 1929’da ailesi tarafından geliştirildiğini iddia etmiştir. Kendi restoranında uyguladığı bu tarif zamanla ünlenerek tüm New York’a yayılmıştır. Günümüzde hemen her restoranın kendine has bir sunumu ve çok çeşitli cheesecake’leri vardır ama klasikleşmiş tadı ve sunumuyla New York  stili cheesecake, her zaman menünün başköşesinde yer alır. 
1545 yılında basılmış olan ilk yemek kitabında  “Hamur tabanlı tatlı peynir” olarak yerini almış olan cheesecake, 18. yüzyıla dek gelişmeye devam etmiştir. 1872 yılında New York ’lu bir çiftçi Fransız peyniri üretmeye çalışırken yanlışlıkla krem peynir yarattı ve üç yıl içerisinde pazara sunulan bu krem peynir, cheesecake tariflerinde boy göstermeye başladı. Krem peynirin New York’ta keşfedilmesi bu tatlının Amerikalılar tarafından sahiplenilmesine de yol açmıştır.
Çikolata, meyve ve krema kullanılarak sonsuz çeşitte hazırlanabilen Cheesecakeler hem pişirmeden hem pişirerek  hazırlanabiliyor.  Bizlere de şirin ve tatlı mutfaklarımızda bu güzeller güzeli pastalı, soslu, çok renkli tatlı keki pişirmek kalıyor. Yeni mutfak sevgisi  başlık yazısının başrol oyuncusu Sevgili Necla Annenin mis gibi ellerinden,  havalı , ayvalı, zeytinyağlı nefis kereviz yemeği olacak. 
Ayın 15 'inde  süpriz bir seyahatim olacak, eminim  sizler için dönüş çantamda, beynimde, kalbimde, elimde ,eteğimde, avucumda çok güzel şeyler olacak.
Sevgiler sizlere:))

Gerekli Malzemeler  (8 Kişilik)

2 PAKET BURÇAK BİSKÜVİ (3'TE OLUR)
YARIM SU BARDAĞI TERE YAĞ
500 GR. LABNE (BEN 250 GR. KULLANDIM.)
1 KUTU KREMA 200 GR. 
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 YUMURTA
4-5 YEMEK KAŞIĞI UN
2 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
ÜST SÜSLEME İÇİN: 1 PAKET HAZIR MEYVELİ SOS

Cheescake Yapılışı

 *Öncelikle Burçak bisküvileri robottan geçiriyoruz. Eritilen margarini, bisküviye katıp, borcam veya kelepçeli kalıba döküyoruz. Malzemeyi kalıba yerleştirip beklemesi için dolaba koyuyoruz.

*Bir kap içinde 3 yumurtayı iyice çırpıp, içine şeker ve labneyi ilave ediyoruz. Biraz karıştırıp, kremayı da ilave edip yeniden karıştırıyoruz. Un ve nişastayı da koyduktan sonra tüm malzemeyi iyice çırpıp, dolapta bekleyen kalıptaki bisküvinin içine ilave ediyoruz.  Kaşık yardımıyla üst katını düzeltip, yaklaşık 200 C 'lik önceden ısınmış fırında 40 dk'lık bir süreçte ağır ağır pişmesini sağlıyoruz. (Fırının ayarını 10 dk. sonra biraz daha azaltın ki içindeki peynir kurumasın yumuşak bir şekilde pişebilsin.)
*Pişen Cheescake'mizin beze şeklinde piştiğinden emin olup, elimizle de kontrol ettikten sonra, fırından alıp soğutuyoruz. 


Soğuduktan sonra ayrıca hazırladığımız farklı çeşitlerdeki sosumuzu üzerine boca edip, düzelttikten sonra, dolapta bir gün boyunca bekletip, ertesi güne afiyetle, sevdiklerimizle, dostlarımızla, şık bir sunum eşliğinde  hep beraber lezzeti paylaşıyoruz. 

Cheescake Sosu

1 paket hazır aldığımız sosu bir bardak suyla pişiriyoruz. Dilerseniz evinizde kendi yaptığınız marmelatlardan da faydalanabilir veya sos+ marmelat eritip, çukulata eritip, farklı lezzetler haline getirdiğiniz sosu bu şekilde pişirebilirsiniz. İçine, meyve parçaları, dondurulmuş meyveler, rendelenmiş meyva aromaları da ilave edebilirsiniz. Yaptığınız sos kaynamaya başlayınca, 1 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz. Soğuduktan sonra, soğuk kekin üzerine üst kısımdaki açıklamada belirttiğim şekilde döküp, dolaba dinlenmesi için cheescake'mizi kaldırıyoruz. 



Newyork usülü dedikleri bu olsa gerek:))



Yorum Gönder

Rüzgarlar ve Işıklar Şehri Bakü… Yoldayız-1.GÜN BAKÜ

Selam, aybalam dostlar ; Azerbaycan tatilimizi ve gezi izlenimlerimizi yazdığım bu yayınımıza hoşgeldiniz:) Paldır küldür karar ver...

Günün Resmi

Günün Resmi
Amerika Hayalim