2017-08-03

# doğadan # marmelatçeşitleri

Tüm Reçel Çeşitleri Burada:))


Güzel bir akşamdan merhaba herkese, mutfakta sıcak demlenmiş çayım mis gibi ,milföy hamurundan peynirli börek, ve yine pudralı, tarçınlı kekim  fırınımda,  hangi filmi izleyelim? diye düşünürken yazıyorum bu satırları sizlere,

Mutfak işine bu kadar dalmışken sakın zannetmeyin unuttuğumu diğer dünyevi uhrevi, psikoloji, entel dantel konuları.

Elimde hazırladığım yeni yazılarım var, meğer ben ne kadar yazmaya açmışım böyle, içim deli dolu kıpır kıpır,  biliyordum biraz hınzır, biraz deli dolu olduğumu, ama bu kez fena coştum, allah ne verdiyse, ne hak getirdiyse karalayıp duruyorum gecenin bu vakti, emin olun yakın bir zamanda yeşile doğaya bal çiçek böceğe çiçeğe kavuşacağız hep birlikte, sayfalardan takip ettiğim kadarıyla blog etkinlikleri adı altında bir sürü değerli arkadaşın paylaşımlarını görüyorum, umarım bende katılırım bu etkinliklere, yazımın sonunda değerli yorumlarınızı, tavsiyelerinizi , eleştirilerinizi esirgemezseniz çok sevinirim. Bir diğer sevindiğim ve beni mutlu eden  şeyse, sayfama yeni katılan yeni gelen misafirlerimin olması, izlenmek, okunmak, duygularıma ortak olduğunuz bilmek gerçekten çok güzel . Dediğim gibi keyifli günler geçiyor, her ne kadar hala uzak bir yerlere gidip, sizlerle paylaşacak yeni seyahat deneyimlerim olmasa da, şimdilik  ordan burdan ortaya karışık  bayat haberleriyle seyirciyi ekrana kilitleyen spiker modunda , farklı konularla kafanızı ağrıtmaktayım. Sonuç olarak reçel yapmak önemli iş, kaynama noktası, kıvamı, reçelin ağdası, şekeri kavanozu derken pek de zahmetlidir kendisi.
Ben diyorum ki eski reçelcilerden kim kaldı, eski turşucuların kalmadığı gibi. Sevgim sizden yana dostlar.. Bir garip hüzünlü akşam 2017

REÇELLER HAKKINDA DETAYLAR

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır.
 Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.
İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin
reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.
Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. Endüstriyel reçel üretiminde son
yıllarda yeni gıda işleme teknolojileri uygulanmaya başlanmış olup,pastörize dolum veya diğer ismi ile sıcak dolum (hot fill) olarak adlandırılan yöntemler sayesinde uzun raf ömrü, doğal
bir tat ve görünüm,aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir.

*Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Reçeli mutlaka tahta kaşıkla karıştırmalısınız.
*Şekerlenmesini önlemek için limon tuzu yerine limon kullanın.
*Kavanoza koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan, kavanozun ağzını kapatmayın.
*Reçel kaynatılacağı zaman mümkün olduğu kadar taze ve olgun, özellikle mevsimine uygun meyvelerden seçilmeli,
  bunlardan en ufak bir çürük bulunmamalıdır.
*Kaynarken oluşan köpükler, kaynama bittiği zaman, önceden sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeçle alınmalıdır.
*Reçelin çok köpürmesini istemeyen kimseler, kaynarken içine çok küçük bir parça tereyağı atmakla bunu önleyebilirler.
*Reçel belli bir kıvama geldikten sonra, çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara,
ağzına kadar doldurulmalı ve üzeri hava geçirmeyen bir kağıt veya naylonla örtülmelidir.
*Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmamalıdır. Her iki halde reçel sulanarak bozulur
 veya kaynatıldıktan kısa bir süre sonra bozulur, şekerlenir, küflenir.
*İçi dolu reçel kavanozları çok sıcak olmayan havadar bir yerde korunmalıdır.
*Kaynatırken şurubun kıvama gelip gelmediği, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatmakla anlaşılabilir.
  Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir.
*Hazırladığınız reçeli serin ve karanlık yerde saklayın…






PORTAKAL REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 kg portakalın kabuğu
5 su bardağı toz şeker
3, 5 su bardağı su
1 paket vanilya
Yarım limon suyu

2 kg portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun. Dilimlenmiş portakal kabuklarını kıvırıp
iğneyle yorgan ipliğine geçirin. Bütün kabukları dizdikten sonra ipin uçlarını bağlayın.
Hazırlanan ipteki kabukları kaynayan suda 5 dakika haşlayıp sudan çıkarın.
 Kabuktaki acılığın gitmesi için bu işlemi en az 7 kez yapın ve her seferinde suyunu değiştirin.
Haşlanan kabukları ipini çıkarmadan  tencereye alın üzerine su, vanilya ve şekeri ilave edin.
 Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
 Kaynadıkça reçeliniz kıvam bulacaktır. Sık sık tencereyi karıştırın ve kapağını kapatmayın aksi takdirde taşar.
 Reçel kaynadıktan sonra yarım limon suyunu sıkın ve biraz daha, 10 dk kaynatıp  altını kapatın.
Kabukların bağlı olduğu ipin ucunu çatalla iterek kabukların ipten çıkmasını sağlayın.
Reçeli kavanoza sıcakken koyup kapağını kapatın ve ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin.


NAR REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

5 adet iri nar
3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yrım yemek kaşığı tereyağ
Nar tanelerini ayıklayalım. Dileyen narları süzgeçten geçirip en son pişmeye
yakın 1 adet ayıklanış  narı içine ilave edebilir.
3 su bardağı şeker ile 4 saat kadar bekletelim. Veya direk ateş üzerinde şekerle pişirmeye başlayalım.
Kısık ateşte kendi suyunu bırakmaya başlayacaktır. Kesinlikle ilave su katmıyoruz.
20-25 dakika kadar kaynadıktan sonra limon tuzunu ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatıp ateşi kapatalım.
Ilıyınca kavanozlara boşaltalım.



MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

1 kg mürdüm eriği (tozlu erik de denir)
1 kg şeker
1 adet kabuk tarçın
7-8 adet karanfil
Yarım limon suyu veya 1 çay kaşığı limon tuzu

Erikleri geceden yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz.
 Küp küp doğradığımız erikleri geniş bir tencereye alıyoruz üzerine şekeri tarçın ve karanfilleri
 koyup bir gece bekletiyoruz.
Gece bekleyen erikler iyice suyunu salıp şeker eriyince ocağa alıyoruz.
 Kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
 Yaklaşık 20 dakika kaynayan reçelimize yarım limon suyu ekliyor ve bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz.
 Sıcak haldeyken kavanoza boşaltabilir veya 1 gün güneş de bekletip kavanozlara doldurabilirsiniz.



CEVİZLİ FNDIKLI AYVA REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

4 orta boy ayva
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 -2 karanfil
1 kabuk tarçın
ayva çekirdekleri
yarım su bardağı iri fındık
yarım su bardağı iri ceviz

Ayvaları soyun, küçük küçük doğrayın.
Doğradıklarınızı 4 su bardağı suyla dolu bir tencereye koyun.
15-20 dk kadar yumuşaması için haşlayın.
Ayvaların yumuşadıklarından emin olduktan sonra 5 su bardağı şekeri, tarçını,
tülbente sarılmış ve iple bağlanmış ayva çekirdeklerini ayvaların içine ilave edin (Kıvam ve renk için).
Reçelin içine çekirdek karıştırmamak için bu şekilde yaptım.
Reçeli yaklaşık bir buçuk saat kadar ağzı açık bir şekilde pişirin.
Daha sonra karanfili ve 1 çorba kaşığı limon suyunu da ilave edip 5 dk kadar daha pişirin.
Kıvamını kaşıkla kontrol edin.
Ocaktan alamaya yakın önceden 1 saat suda beklemiş iri parçalı cevizleri ve fındıkları da ilave edip
5 dakika daha kaynatın. Sonra ocağın altını kapatın, reçelin içindeki ayva çekirdeklerinin sarılı olduğu küçük
tülbenti çıkartın ve reçelinizi temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin.
Ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.


İNCİR REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 kg bebek incir
3 kg şeker
13 sb su
3 adet tarcin
6 – 7 adet karanfil
1 çay kaşığı ucuyla limontuzu

İncirler güzel bir yıkanır .Sap kısımları alınır diğer taraftan üstüne bıçağı ucuyla delik açılır bu işlem haşlanırken içindeki acı suyunun gitmesi için.
Tencereye incirleri haşlayacak miktarda su koyup kaynatın.  İncirleri kaynayan suya aktarıp hafifçe yumuşayıncaya kadar, (20 dakika yeterli oluyor )haşlayın.
İncirlerin haşlama suyunu dökün .
Üzerine soğuk doldurun iki dk sonra ılıyan suyu tekrar dökün ve tekrar soğuk su koyun yine biraz bekleyin bu işlemi incirler ve su buz gibi olana kadar devam edin ki
acı suyu iyice gitsin ve rengi yeşil kalsın.
Diğer taraftan, toz şeker ve suyu çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
Şerbet kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatarak şurubu koyulaşmasını bekleyin. Bu arada içine çubuk tarçınla karanfilleri ekleyin.
Şurup olana kadar süzülmüş olan incirleri tek tek parmak aranızda çok hırpalamadan sıkın, ( içinde kalan acı suyun çıkması gerekli ) görüntü sizi korkutmasın buruş buruş olan incirler şurupla
 buluşunca eski haline dönecekler:) iyice sıkılmış olan incirleri kaynayan şuruba aktarıp yüksek ısılı ateşte
10 dakika kadar kaynatın.
Ocağın altını kısıp reçeli 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Kaynarken çok fazla karıştırmamaya dikkat edin ezilmesin.
Reçelin kıvamını anlamak için bir çay kaşığı kadar alıp porselen bir tabağa damlatın.
Akıcılığını kaybetmişse pişmiş demektir.Hala akıcı kıvamdaysa biraz daha kaynatmaya devam edebilirsiniz.
Kıvama gelen reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ve limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
Ocaktan alarak biraz dinlendirip ılık hale gelmesini bekleyin.
Reçel soğuduktan sonra temiz bir kavanoza doldurun.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.



ÇİLEK REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 kilo çilek
2 kilo toz şeker ( 8 su bardağı)
Yarım limon suyu

Çilek reçeli yapmak için, Çilekler temizlenerek güzelce yıkanır.
İki kilo şeker üzerine dökülerek geceden sabaha bekletilir.
Orta ateşte köpükleri kaşık yardımı ile alınarak kaynatılır.
45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür.
Hazır olan çilek reçeli sıcak sıcak kavanozlara konarak ağızları iyice kapatılır.
Çilek reçelini soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız,  4 su bardağı şeker kullanın.



MANDALİNA REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

8 adet orta boy mandalina,
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
Yarım limon suyu,
Çubuk tarçın. (tercihe göre olmazsa da olur.)
İlk olarak mandalinaların kabukları soyulur ve üzerindeki beyaz iplikler ayıklanıp, dilim dilim ayrılır.
Su ve toz şeker bir tencereye koyulup ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.
Şerbet koyulaşmaya başlayınca, içerisine mandalina dilimleri ilave edilir.
Ara ara karıştırarak pişirilir ve ocaktan almadan önce içerisine limon sıkılıp 5 dakika daha kaynatılır.
Limonları sıkınca hemen ardından tercihe göre çubuk tarçın ilave edilir.
Mandalina reçelinin suyu kıvam alıp, üzerinde iri baloncuklar oluşunca ocaktan alınır.
Hazırlanan mandalina reçeli, sıcakken kavanoza doldurulur ve soğuduktan sonra kavanozun kapağı kapatılır.
Not; Mandalina reçelinin kıvamı biraz akışkan oluyor, ama tadı muhteşem.
Bu ölçülerle Bir kiloya yakın reçel elde ettim.  Malzemeyi ikiye katlayıp daha çok reçel elde edebilirsiniz.
Mandalinaların üzerindeki beyaz iplikleri mutlaka temizleyin, yoksa acı olabilir.
Şerbetin, mandalinaları eklemeden önceki kıvamı, çok koyu olmamalı
Reçeller soğudukça kıvam alıyor, bu durumu da göz önünde bulundurun.
Eğer hemen tüketmeyecekseniz sıcak sıcak kapağı kapatılıp ters çevrilerek soğumaya bırakılmalı.


LİMON REÇELİ 

GEREKLİ MALZEMELER

Limonları iyice bir güzel yıkıyoruz. Alttan ve üstten sivri tepelerini kesiyoruz.
Limonları ilk olarak ortadan ikiye, sonra kesilen yarımları yine ortadan ikiye bölüp,
 4 parça elde ediyoruz.
 Bunların kabuklarını parçalamadan, içlerinden bölüyoruz.
 Ayırmış olduğumuz içlerin çekirdeklerini ayıklıyoruz ve bir kenara koyuyoruz.
Kabukları kibrit çöpü biçiminde ince ince kesiyoruz, derin bir kaba alıyoruz
ve üzerine kaynar su döküyoruz.
 Bu uygulamayı en az 3-4 defa yeniliyoruz ki hem yumuşasın hem de acısı çıksın diye.
 Bu uygulamayı bitirdikten sonra limon kabuklarını bir tencereye koyuyoruz
ve üzerini aşacak kadar su ilave edip kaynatıyoruz.
 Güzelce yumuşamasının ardından suyunu süzüyoruz ve çekirdeklerini ayıkladığımız
 limon içlerini üzerine ilave ediyoruz ve ardından karıştırıyoruz.
 Toz şekerini de ilave edip, biraz dinlenmeye bırakmamız gerekiyor.
Şeker eriyince de, ki bu işlem çok çabuk gerçekleşiyor, ocağın altını açıyoruz.
 İlk önce orta ateşte pişiriyoruz. Kaynar kaynamaz da ocaktan alıyoruz ve tamamen
 soğumaya bırakıyoruz.
 Tamamen soğumasının ardından yeniden ocağın altını açıyoruz,
bu defa da kısık ateşte reçel kıvamını bulana kadar pişiriyoruz.
Ardından ocaktan alıyoruz. Ilıdığı zaman kavanozlara alıyoruz,
soğuyunca da kapağını sıkıca kapatıyoruz.


PATLICAN REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

Yarım kilo minik patlıcan
4 bardak şeker
4 bardak su
1 kaşık limon tuzu

Patlıcanları soyarak başlıyoruz. Çok küçük oldukları için bir hayli soyması da zor oluyor. Soyduktan sonra acı suyunun
çıkması için su dolu bir kaba koyuyoruz. Bir de üzerine ağır bir şey koyun. Bütün patlıcanlar su içinde kalsın,
 ben üzerine tabak kapattım. Bu şekil de tam 2 saat bekletmemiz lazım.
2 saat bekleyen patlıcanları yıkayıp tencerede kaynatacağımız suyun içine 1 kaşık limon tuzu atıyoruz.
 Kaynamaya başlayınca da patlıcanları atıp kaynatıyoruz. Kısık ateşte olacak. Kaynamaya başladıktan
15 dakika sonra çıkarıyoruz. Soğuk suda yıkayıp sıkıyoruz. Resimde gördüğünüz gibi sıkıp kuru bir bezin üzerine
koyup kurutmanız lazım.
4 bardak şeker ve 4 bardak su ile hazırladığımız şerbetin içine sıktığımız patlıcanları atıp kıvam alıncaya kadar
kaynatıyoruz. Bir kaç damla da limon damlatırsanız şekerlenmesini önlemiş olursunuz.


ELMA REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

4 adet orta boy elma
5 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1, buçuk su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
6-7 damla limon suyu
Renk vermek için :
6-7 adet ayva çekirdeği veya gıda boyası

Çok basit bir reçel tarifi aşırı şekerli değil ve tam kıvamında 😊
Elmalarımızın kabuklarını soyalım .Küp küp doğrayalım .
Tenceremize koyalım ve üzerine şekeri dökelim .
Eğer evde varsa ayvanız içindeki çekirdekleri renk vermek için kullanabilirsiniz .
Ben öyle yaptım veya gıda boyası da kullanabilirsiniz .
Hiç bir şey yoksa öylece de pişirebilirsiniz ☺☺Kısık ateşte altını açalım
 ve şekerlerden cızlama sesi gelene kadar bekleyelim
.Şeker hafif eriyince elmalar ile kavuralım. 3 dk falan.
Sonra suyumuzu ilave edelim ve orta ateşte kaynamaya bırakalım .
Yaklaşık 45 – 50 dk sonra içine tülbente sardığımız karanfilleri bırakalım .
Çubuk tarçın ile limon damlalarını ekleyelim.
15 dk daha hatta istediğiniz kıvamı bulana kadar kısık ateşte tıkırdatın
ve iste enfes ev yapımı elma reçeliniz hazır dilerseniz şeker miktarını azaltıp
 çoğaltabilir siniz .Ama bu ölçüler tam kıvamında oluyor. 
Dilerseniz içine reçel olmasına yakın kavrulmuş fındık ve ceviz de ilave edebilirsiniz tadı şahane oluyor.


GÜL REÇELİ 

GEREKLİ MALZEMELER

200 gram gül yaprağı (15-16 gülden)
5 bardak toz şeker
2 bardak su
Yarım limonun suyu

Gül yaprakları ayıklanıp yıkanır.Şekerle karıştırılıp bir gece bekletilir.
Kendi suyu çıkacaktır.2 bardak su eklenip 15 dk kaynatılır.

Limon suyu eklenip 15 dk kadar daha kaynatılır.Koyulaşınca altı kapatılır.

Sıcakken kavanoza koyulup ters çevrilir.


KABAK REÇELİ 

GEREKLİ MALZEMELER

1 adet beyaz kabak
Kabağın yarısı kadar şeker
1 çay kasığı limon tozu veya 
5 damla limon suyu
1 yemek kaşığı kireç


Öncelikle kabağımızı akşamdan kabuğunu soyup küp küp doğrayınız .Kireçli suyu yapıp karıştıralım
 kirec dibe vurunca üzerindeki suyu bir legenin içine kabağın üzerine boşaltalım .
Sabaha kadar içinde dursun sabah güzelce kabağımızı yıkayıp ölçelim çıkan ölçünün yarısı kadar şeker 
ekliyoruz tencereye boşaltıp üzerine 1 su bardagı su döküp kaynatalım. 
Pişmeye yakın limon tuzunu ekleyip karıştıralım.  İyice piştikten sonra altını kapatıp biraz ılıyınca 
şişeye dolduralım.


AHUDUDU REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

3 çorba kasesi böğürtlen
3 çorba kasesi toz şeker
Yarım limon suyu veya bir kaç 
adet limon tuzu

Böğürtlenler bol suyla yıkanaraksuyunun süzülmesi için süzgecealınır. Suyu süzüldükten sonra
 tencereye konularak üzerineşekeri ilave edilir. Bir gece bu şekilde bekletilir. 
Ertesi gün kısık ateşte ara sıra yoğunluğuna bakmak için karıştırarak pişirilir. 
Üzeri köpürdükçe tahta kaşıklaköpükleri alınır. 
Ateşten aldıktan sonra içerisine yarım limonun suyunu eklenir.
 Ilıyıncaya kadar bekletilip, ılık halde kavanozlara doldurulur. 
Soğuduktan sonra da kavanozların kapaklarını kapatılıp serin bir yerde saklanır.


KARADUT REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

400g karadut
1,5 su bardağı şeker
Yarım çay kaşığı limon tuzu

Dut ve şekeri pişirme tencerenize
 alın. Sulanmasını beklemeden orta hararetli ateşte 5-7 kaynatın. Dut nazik bir meyve olduğu için 1-2
kez karıştırın. Reçelinizi ateşten almaya yakın limon tuzunu ekleyin.T
encerenizden boşalttığınız sulu reçelinizi 1-2 gün güneşli ve tozsuz ortamda, 
üzerine mutfak şemsiyesi veya tülbent kapatarak zaman zaman karıştırarak güneşte pişirin. 
Kavanoza boşaltıp serin ortamda saklayınız.Afiyet olsun.

Not : Karadut, eczalıkta kullanılan özellikle tazesi ağız içi yaralarına iyi gelen bir meyve.
 Şimdi tam mevsimi bulabiliyorsanız taze tüketiniz.




ZEYTİN REÇELİ

GEREKEN MALZEMELER

1 kilo yeşil salamura  veya kokteyl zeytin
4 bardak toz şeker
1 adet portakal
Yarım bardak su
4-5 adet karanfil
Yarım limon
YAPILIŞI:
1. Eğer zeytinleriniz çekirdekleri çıkarılmış dolgu kokteyl zeytin değilse, salamura yeşil zeytinlerin her birinin çekirdeğini çıkarın.
2. Çekirdekleri çıkmış zeytinleri derin bir tencere içerisine alın ve üzerini kaplayacak şekilde su dökerek, kaynamaya bırakın.
3. Bir süre haşlanan zeytinlerin tuzu ve ekşiliği kaybolmuş olacaktır. Haşlanan zeytinleri süzgüye alarak suyunun süzülmesini bekleyin.
4. Bir adet portakalın kabuklarını soyduktan sonra küçük şeritler halinde kesin.
5.  tenceresi içerisine yarım bardak su ve toz şekeri koyduktan sonra, şeker eriyinceye kadar şerbeti orta ateşte sürekli olarak karıştırarak pişirin. Şeker eriyince, içerisine karanfil ve portakal kabuklarını ilave edin.
6. Şerbet hazır kıvama gelince, içerisine zeytinleri ilave edin.
7. Yaklaşık 20-30 dakika kaynayan zeytin reçeli koyu bir kıvama ulaşınca içerisine limon suyunu ilave edin.
8. Limon suyu ile birkaç dakika kaynayan reçeli ocaktan alın ve sıcaklığı ile kavanozun içerisine doldurun.
9. Kavanozun üzerinde yarım parmak boşluk bırakın ve kapağını kapatın.
10. Kavanozu ters çevirerek, reçelinizi 12 saat boyunca bu şekilde bırakın.





Yorum Gönder

Rüzgarlar ve Işıklar Şehri Bakü… Yoldayız-1.GÜN BAKÜ

Selam, aybalam dostlar ; Azerbaycan tatilimizi ve gezi izlenimlerimizi yazdığım bu yayınımıza hoşgeldiniz:) Paldır küldür karar ver...

Günün Resmi

Günün Resmi
Amerika Hayalim