2017-08-03

# portakalkabuğu # portakalmarmelatı

En güzel portakal reçeli kimin?



 Selamlar herkese; reçel'lerle ilgili hazırlamış olduğum yayınıma hoş geldiniz hepiniz:) Güzeller güzeli portakal reçelimizin yapılışını anlatmak istiyorum bu kez sizlere.
Portakal reçeli yapmak isteyenlere naçizane şu önerim olacaktır. Öncelikle yapması, sarması, hazırlaması el oyalayıcı olmasından mütevelli  el emeğinize değmesi açısından 2 kilo ve üzerinde reçel yaparsanız daha bereketli daha bol ve emeğinize değer gibime geliyor.  Yapacağınız reçel'de  öncelikle portakalın kabuklarını ince ince dilimleyip ayırıyorsunuz, ayırdığınız parçaları yorgan iğnesiyle ipe  sırayla geçirip diziyorsunuz. 
 Biraz yaparken sıkıntı çeksenizde, el alışkanlığı ile olayı  hemen kapıyorsunuz. 
Bu şekilde ipe dizdiğiniz kabuklarla reçeliniz yapılmaya hazır oluyor.  Ben bir defasında bu şekilde  soğuk yerde dizdiğim portakalları biraz kurutarak da reçel yaptım. Kuruturken mutlaka soğuk bir yerde asılı durmaları lazım yoksa sıcak ortamda küflenip bozulma riski oluyor. Bu yapmamdaki amacım;  portakal dilimlerinin daha sert olması, kahve veya diğer servislerinizde kürdanla birlikte tatlı niyetine , kabak tatlısı misal misafirlerinize servis yapabilmenizdir.   Eğer bir pastane veya şarküteride bu ürünü kullanmak isterseniz yine aynı şekilde pasta süslemelerinde, meyve niyetine kullanabilir, ince ince doğrayıp, isterseniz rendeleyip kekin içine de katabilirsiniz.  İsterseniz de de fırında  bol şekerli, şekerleme tarzında hazırlayıp buzdolabında uzun süreli  kullanımda işinize yarayacaktır. 

Portakal öyle güzel bir nimet ki tadı, rengi, kokusu her şeye yakışır bir tarzda, tüm turunçgillerin kokusuna ayrıca  bayılıyorum. Bazen bu ürünleri diyet salatanızda farklı aroma tadında limon niyetine kullanabilirsiniz. İster portakal, ister, şeftali, isterseniz kayısı meyvelerini bir parça suyla pişirip rondodan geçirip, reçel misali sıcak sıcak kavanozlara koyup, yaz için ideal katkısız, şekersiz meyve sularınızı hazırlamakta sizin elinizde.
Her ne yapıyorsanız yapın;  yaptığınız yiyeceklere bir parça kendinizden bir şeyler eklemeniz yaptığınız malzemeyi daha kıvamlı ve daha  lezzetli hale gelmesini sağlıyor. 
 Reçeli yapmak, reçeli kurutmak, kuru meyvelerden daha iyi reçel yapmak, çilek ve gülü birbiriyle karıştırmak, yeni tadları ve lezzetleri biraz cesaret alarak harmanlamak işte bu sizsiniz, sizin gücünüz, sizin karakteriniz ve sizin yarattığınız  hayal dünyanız.
  Her şeyi kendi istediğiniz dokunuşla şekillendiriyorsunuz, mutfak sizin hapsettiğiniz mis kokuların yoğunluğunda, Siz istediğiniz anda hayat ve yaşam tarzı size göre şekilleniyor, evren sizin söznüzü dinliyor,  ister çocukluğunuza giden bir yolda, ister gençliğinizde yeni öğrendiğiniz bir tatda, isterseniz de dünya mutfaklarında yeni lezzetlerin rengarenk lezzetler  kuşağında,  elinizden gelen en iyisini, emeğinizin gücünü gösterebileceğiz, misafirlerinizi  kar beyazı sofralarınızda ağırlayacağınız günler sizlerle birlikte oluyor. 
Ben buradan, kendi mutfağımın rengarenk cıvıl cıvıl köşesinden , kendi içimizde yaptığımız gecenin ilerleyen saatlerin bitmez sohbetlerinden sevgilerimi iletiyorum sizlere. Hayat size  en şahane  kahkahalarıyla, en güzel dostlarınızla bir arada olma ve nefis yemeklerin tadına bakma şansı versin derim yaşam boyunca, Sevgiyle dostlar. 

PORTAKAL REÇEL TARİFİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 KİLO PORTAKAL ( Kalın kabuklu olması önerilir) 

5-6 SU BARDAĞI ŞEKER (Size kalmış)

3-4 BARDAK SU

3  BARDAK PORTAKAL SUYU

YARIM LİMON

YAPILIŞI

Öncelikle, portakal kabuklarının kabuklarını ince ince dilimleyip, resimlerde gördüğünüz oval şekilde ipe diziyoruz.İpe dizdiğimiz portakal kabuklarını 5 kez kaynamış sudan geçiriyoruz. Bu işlemin detayını vermek gerekirse, soğuk suya koyduğunuz portakal kaynayınca suyunu döküp, tekrar soğuk su koyup kaynamasını bekliyoruz bu işlem 5-6 kez yapılması gerekiyor. Burada amaç kabuğun acı suyunun çıkmasıdır. 
Ayrı bir kapta şeker ve suyu kaynatıyoruz. Haşlanan portakal kabuklarını bu kaynattığımız şekerli suya ilave ediyoruz. İçine ayrıca portakal suyunu da ilave ediyoruz. Bir süre daha bu şekilde kaynatıp yarım limon suyunu ilave edip, reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alıyoruz. Her reçel de olduğu gibi reçeli tabakta kontrol ediyoruz, mevcut bir akışkanlığı varsa reçeliniz olmuştur demektir. Bence reçelinizi küçük kavanozlarda saklamanızı öneririm. Yaz için saklamayı düşünüyorsanız bozulmaması ve kapağı açıldığında çabuk tüketilmesi için küçük kavanozlar tercih etmelisiniz. 
Kavanozlara yerleştirirken küçük bir makas yardımıyla veya bıçakla iplerini kesip dizilmiş portakalları kavanoza sırayla boşaltabilirsiniz. En üstlerine kalan sosunu döküp, kapağı sıkıca kapatıp, ters çevirip bir gece bu şekilde beklettikten sonra ertesi gün erzak dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Mutfak sevgisi menü başlığımızı yakından takip eden değerli misafirlerim için yeni yazımda, sırasıyla  nar,  mürdüm eriği  ve çilek reçeli yapılışını anlatacağım. 
Keyifle kalın sevgiyle kalın hoşgörüyle kalın, 
  
Sıcakken kavanoza koydum.

Yorgan iğnesi ile kalın ipe dizdim



                                             








Arka kısma kendim çizerek fon yaptım
Yorum Gönder

Rüzgarlar ve Işıklar Şehri Bakü… Yoldayız-1.GÜN BAKÜ

Selam, aybalam dostlar ; Azerbaycan tatilimizi ve gezi izlenimlerimizi yazdığım bu yayınımıza hoşgeldiniz:) Paldır küldür karar ver...

Günün Resmi

Günün Resmi
Amerika Hayalim